BUPL, du er fuld. Gå hjem!

man wearing panda costume leaning on post

Nå, men BUPL er i fuld gang med at lobbye for deres medlemmer – pædagogerne. Det har afstedkommet direkte opfordringer fra først BUPL selv og senere også regeringen, at man skal holde sine børn hjemme “hvis man kan”.

Jeg har meget stor respekt for, at pædagogerne skal operere i en vanskelig tid, og vi skal selvfølgelig diskutere værnemidler, undtagelse af medarbejdere i risikogruppe og vaccinerækkefølge. Det er et dilemma, hvordan vi får det næste halve år gennemført bedst muligt. Men jeg synes, at det var under lavmålet, da BUPL før jul opfordrede forældrene til at holde deres børn hjemme uden om regeringen. Det er skaber utryghed for forældre, pædagoger og børn.

Jeg vil ikke diskutere om, vi kan være bekendt at sende børnene i institution på en måde, hvor det bliver et moralsk ansvar, som den enkelte forældre bliver tildelt. Det er et svigt, at regeringen gik med på den galej – og det er fejt af BUPL at melde det ud.

Lige nu sidder der en masse små børn sammen med deres sure og trætte forældre, som i bedste fald er hjemsendt med løn, men uden arbejde. I værre fald er de på barselsorlov med en lille baby, som skal puttes mange gange dagligt og har nogle helt andre behov end et større barn. I værste fald er forældrene fyret og er mentalt pressede af bekymringer om økonomi og fremtid. Eller også har forældrene været hjemsendt siden september-måned og er ved at blive vanvittige af den situation. Vi er alle sammen blevet pålagt at se maks fem mennesker og alt er lukket. Der er ikke noget muntert at tage sig til derhjemme. Netflix bliver ved at spørge, om vi virkelig stadig ser Chugginton? Ja, for fanden!

Jeg synes, at det skal stoppe! Vi skal holde os for øje, at de nedlukkede private erhverv gerne ville holde åbent. Til trods for at de også er i tæt kontakt med mennesker hver dag, men med de voksne mennesker, som er mere syge og smitter meget mere end børnene. Når det er tilfældet, så er det selvfølgelig, fordi deres forretning er på randen af konkurs eller fyringer. Mange af de privat ansatte frisører, mekanikere m.v. er allerede gået væsentligt ned i løn for at undgå fyring.

BUPLs udgangspunkt er et andet, da vi har at gøre med offentligt ansatte. De vil ikke gå ned i løn, og de vil heller ikke blive fyret ved en hjemsendelse. Det gør det selvfølgelig meget mere attraktivt at blive sendt hjem. Og det gør det gratis for dem at begynde at køre frygt-argumentation i medierne.

Der er ganske rigtigt en større risiko for at få corona, hvis man er pædagog. I gennemsnit er 2,85 pct. af alle danskere blevet smittet, hvor det gør sig gældende for 4,51 pct. af ansatte på institutioner. Men det bør holdes op i mod et tilsvarende smitteniveau for ansatte på hoteller og restauranter, hvor 4,53 pct. af de ansatte er blevet smittede med corona.

Desuden kan man af opgørelsen se, at der er nogle store udsving. Fx. er det højeste andel smittede pædagoger ansatte på fritids- og ungdomsklubberne. Dagplejerne er endda mindre smittede end den gennemsnitlige dansker (kun 2,15 pct. af dagplejerne er smittede).

Jeg synes, at det er for langt at gå at tale om situationen, som om vi behandler vores pædagoger som kanonføde. Vi spritter af, går med mundbind og holder børnene hjemme for et godt ord rent sygdomsmæssigt. Vi passer på vores pædagoger. For vi kan slet ikke klare os uden dem. At passe børnene er en samfundskritisk opgave, fordi det er en forudsætning for, at samfundet kan fungere, når begge forældre er på arbejdsmarkedet.

Vi skal holde os for øje, at det store problem er ikke, at der er nogen, som får corona (fordi i 99 pct. af tilfældene bliver folk raske efter et relativt udramatisk sygdomsforløb). Det store problem indtræffer, hvis for mange får corona på én gang. Jeg sidder ikke og hamrer i tastaturet hjemmefra på femte måned, fordi staten er interesseret i at beskytte mig. Jeg er hjemsendt for at reducere smitteniveauet generelt – og mit job kan tilfældigvis laves hjemmefra. Det kan en pædagogs arbejde ikke.

Det er en svær tid, hvor vi hver især skal løfte vores ansvar. Lige nu synes jeg, at BUPLs ansvar er at varetage pædagogernes interesser i kombination med at løfte den opgave, som pædagogerne har. FOA (SOSUernes fagforening) er heller ikke ud og sige: “hvis I kan, så lad jeres gamle flytte hjem i kælderen”. De ved godt, at deres rolle er at passe på de ældre. Og deres forhandling er ikke at undslå sig det job, men at skaffe bedst mulige forhold til at lave dette arbejde.

Det er min oplevelse, at BUPL prioriterer for snævert og for kortsigtet. Det er ikke gratis at presse forældrene til at holde deres børn hjemme – det trækker på den solidaritet og alliance, som har været meget stærk mellem forældre og pædagoger indtil nu.

Jeg synes, at BUPL skulle bruge denne situation til at få slået fast med syvtommer søm: Se! I kan ikke klare jer uden os – kan vi så få et højere lønniveau og nogle bedre forhold -også på lang sigt”.

Den sag bakker jeg 100 pct. op om.

14 Replies to “BUPL, du er fuld. Gå hjem!”

  1. Tak for tilbagemeldingen. Det er rart at vide, at man ikke er alene. Glæder mig til, at vi kommer ud af dette gale hus!

    1. Dejligt, at jeg ikke er alene! Jeg er stadig ved at tage mod til mig, når det gælder om at skrive noget til den rigtige offentlighed 🙂

 1. Jeg er 100% enig. Det er helt forfejlet, det BUPL har gang i. Hos os er vi velsignede at have vores den yngste i verdens bedste børnehave med få børn, god, placeret ude midt på en mark og med voksne der står klar, med åbne arme, og har gjort det hele vejen igennem (nedlukningen umdtaget, naturligvis). Jeg ville ønske, at BUPL istedet ville kæmpe for vilkår, der gjorde samme overskud muligt for alle pædagoger.
  Jeg synes, du skulle sende dit debatindlæg her til BUPL – så vil jeg få taget mig sammen til at forfatte mit, og gøre det samme.
  Tak!

  1. Det lyder som et godt sted, I er. Jeg synes faktisk også, at vores børns pædagoger tager det med ophøjet ro. Men man kan ikke sige sig fri fra, at det alligevel føles skyldigt at gå derned efter utallige opfordringer til at holde dem hjemme. Men det kan fandeme ikke være rigtigt.
   Har overvejet at sende til BUPL – om ikke andet så bare for at sige, at de altså risikere forældrenes opbakning på den lange bane.

 2. Tak for den ! Som mor med større børn har jeg set undrende til mens det her løb afsted, uden at nogen som du gør det, sætter spørgsmålstegn – jeg ser kollegaer der er ved at bukke helt under for pres og dårlig samvittighed når det bliver “skyld med skyld på” kommunikation der bedrives. Man skal vælge mellem at passe sit arbejde (og nej, private arbejdsgivere kan ikke “bare” sætte folk med børn fri – der er faktisk en bundlinje der skal levereds for man overhovedet har et firma – og et job) og passe sine børn selv, fordi pædagoger nu beskrives som “ofre” i frontlinjen.
  Hvor er det højt besungne “samfundssind” henne ? Hører man alle kasseassistenterne, butiksansatte i dagligvarehandlen, lagermedarbejdere der plukker og pakker de mange online ordre, produktionsmedarbejdere der står tæt i produktionshallerne brokke sig ? Medarbejdere som i øvrigt ikke på noget tidspunkt har været sendt hjem – andre end de der naturligt er taget hensyn til ift. risikogrupper mm? Nej, for deres virkelighed er, at der ikke er noget job at komme tilbage til hvis alle vil hjem!
  Tak for den – og helt enig i den sagtens kan danne grundlag for et meget sobert debatindlæg.

  1. JA! Det har været meget befriende at høre herinde, at jeg ikke er alene. Jeg ved ikke, om jeg har røv nok i bukserne til at forlade mit trygge ekkokammer. Jeg får altid lyst til det, når I opfordrer til det. En dag må jeg være modig nok 🙂

 3. Hej Johanne.

  Jeg synes simpelthen, at det her indlæg er så fint og velskrevet. Jeg har tilladt mig at dele det i en debat på facebook, fordi jeg synes, at det er et værdifuldt indspark i debatten.

  God aften.

  Kh
  Linda

  1. Hej Linda.
   Tak for de rosende ord. Det er kun skønt, at mine tanker når længere ud end normalt.
   Kh Johanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *