En uge tilbage!

Der er lidt under en uge tilbage, før mit arbejdsliv får sig en laaaaaaaang pause. Det er lige så frygtindgydende, som det er fantastisk.

Ved min første barselsorlov håndterede jeg frygten for at forsvinde ved at fylde min dag (før baby kom) op med underlige gør-det-selv projekter. Herunder at bygge en slagbænk. Det viste sig at være mere end almindelig svært, når man kun har en halvsløv fukssvans, et billede fra Pintrest og sin erfaring fra sløjdundervisningen at arbejde med. Så ja. Det blev aldrig til en slagbænk. Men der blev slæbt planker, hamret, savet og boret til den store guldmedalje.

Denne gang har jeg væsentlig flere fysiske begrænsninger, som jeg er nødt til at tage hensyn til. Så mine planer er foreløbigt begrænset til lidt strategisk rengøring af de steder, som jeg ved ikke bliver gjort rent efter baby 2 melder sin ankomst – og så en smule motion, som både fødselsprepper og måske kan løsne lidt op for, at alt det pis, som mit bækken byder mig for tiden.

Men sådan en lavpraktisk plan håndterer bare ikke frygten for at miste sig selv og blive væk i verden. Jeg har nok lidt mere tillid denne gang til, at det ikke sker. Men jeg kan ikke helt undsige mig følelsen af at blive efterladt på perronen, mens godstoget, der er det moderne arbejds- og socialliv, kører videre med fuld fart, og jeg lige om lidt kun kan se støvet, det hvirvler op bag sig.

Så jeg har, for at prøve at håndtere den mere eksistentielle del af fødselsforberedelsen, f.eks. hørt podcasten “Karrierekvinder“, hvor Her to kvinder diskuterer “Håndbog for karrierekvinder” fra 2000 (som de i udgangspunktet synes er provokerende) og får forskellige gæster til at kommentere og uddybe bogens pointer.

Jeg har aldrig identificeret mig som karrierekvinde, men jeg synes, at podcasten er relevant for alle kvinder på arbejdsmarkedet. Fordi der hvor kvinders arbejdsliv og vilkår for alvor begynder at adskille sig fra mændenes er, når børnene kommer på banen. Og det tror jeg, er godt at gøre sig helt klart, når man er kvinde. Fordi det er grundlaget for at træffe kloge – men mest af alt oplyste – valg.

Det hele er ikke indirekte diskrimination. Noget af forskelsbehandlingen stammer også fra kvinders kontinuerlige tendens til selv at nedprioritere sig selv og deres karriere. Og her kan vi blive bedre. Både til at udfordre vores arbejdsplads’ relation til medarbejdere på barsel, og når de kommer retur, men bestemt også vores egne valg og fravalg. Så vi er sikre på, at vi kender konsekvenserne/faldgrupperne af fx en lang vs kort barsel.

I podcasten beskriver de bl.a. muligheden for at gentænke måden, vi tager på orlov på. Ikke (kun) i forhold til længen af den, men særligt i forhold til måden vi forholder os til vores arbejdsplads og i det hele taget bruger orloven strategisk.

Det mest inspirende, jeg fik ud af deres snak var 1) Tal med din chef før barslen og foreslå, at du gerne vil holde kontinuerlig kontakt undervejs, så du kan følge med i udviklingen på din arbejdsplads. 2) Brug din barselsorlov til at udvikle dit professionelle netværk, fx deltage i Inspired beyond babies professionelle barselsnetværk eller et barselsnetværk i din fagforening (hvis de da har et) . 3) Skriv din orlov på cv’et og læg vægt på, hvad du har lært under den. Man udvikler sig som regel rigtig meget undervejs.

Alle tre råd er for mig helt nye og uprøvede. Og de er selvfølgelig kun ment i det omfang, man kan overskue det. Og det er klart, at hvis baby ikke sover og bare det at eksistere er en udfordring, så skal man nok ikke give sig i kast med de store karrierepleje-planer. Så meget har jeg da også lært på min første barselsorlov:

Alle planer er på babys nåde. Derfor er kvaliterne ‘innovativ’, ‘løsningsorienteret’ og ‘omstillingsparat’ noget, jeg allerede burde have føjet til mit cv. Man bliver fandme god til at finde løsninger i pressede situationer af at få børn.

Jeg går selvfølgelig også med tanker om at benytte barslen til at input andre og mere spændende steder fra end min arbejdsplads. Så hvis I har forslag til aktiviteter, som gav jeres barselsorlov mening og indhold i en til tider triviel hverdag, så hit me! Hvad end det er en fantastisk podcast, lydbog eller Netflix serie eller noget fjerde, så er jeg lutter øre.

13 Replies to “En uge tilbage!”

  1. Den kommer på listen! Tak for anbefalingen Jeg har hørt “Min mormor hilser og siger undskyld”, hvor karakteren Britt-Marie vist også er med. Den var i hvert fald også skæg!

 1. Hvis du vil have karriere inspiration på den lettilgængelige måde under barslen, så prøv Emma Gannon’s Ctrl Alt Delete podcast, der handler om meget om multihyphen karrierer og andre lidt anderledes tilgange til arbejde. Jeg havde regelmæssige telefonmøder med chefen og spiste frokost med kolleger cirka en gang om måneden under barslen – dog ikke i kantinen men ude i byen – det var en god måde at holde kontakt på. God barsel 🙂

  1. Tak for podcast anbefaling og generelle livsråd. Jeg må fluks få allieret mig med kolleger, der har lyst til at sladre med jævne mellemrum.

   1. Ja det kan godt betale sig – især dem som måske endda guder holde baby, så man kan spise sin sushi/pizza/avocado mad som er civiliseret menneske 😉

 2. Læs gode bøger i stedet for at rydde op. Det gjorde min tredje barselsorlov fantastisk. Jeg læste hele Min kamp af Karl Ove Knausgård…
  Nyd tiden – du skal arbejde til du er 75, og det er så forsvindende kort tid, at børnene er små. God barsel! Tak for en dejlig blog.

  1. Og hav dit store barn en hel masse hjemme. De lærer at være til stede i sig selv og med ro på. Så meningsfuldt. Og de kan godt lære at lade mor sidde i fred med en kop kaffe og en bog i en halv time… Når jeg ser tilbage gjorde dette en kæmpestor forskel for det familieliv vi havde efter orloven var slut.

   1. Selv tak! Jeg er så glad for at have opdaget din blog. Og samtidig bliver jeg helt vemodig over, at mit liv som mor til småbørn er slut… Genkalder mig meget af stemningen og tankerne ved at læse om dine overvejelser. Tak for det. Jeg håber, at du får det så dejligt med at være derhjemme. Det kan være kedeligt – men utroligt meningsfuldt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *