Voksen-frihed og en feministisk målsætning

green plant in clear glass vase

Nå, men det er jo ikke ret lang tid siden, at jeg skrev et indlæg, som var så nostalgisk, at det næsten var deprimerende. Det her indlæg skal i stedet fokusere på noget af det fede ved at være voksen. Udover alkohol og selvbestemmelse, så er en af de helt store glæde i mit voksenliv den økonomiske frihed. Nu skal man ikke længere hustle sig til at få opfyldt sine ønsker to gange årligt.

Selv om jeg er typen, der har tjent mine egne penge, fra jeg var 12 år gammel og faktisk har haft faste job lige siden – så har jeg aldrig fået mine penge til at yngle. Men fornyligt fik jeg anbefalet at melde mig ind i gruppen Moneypenny på Facebook. Det er en gruppe for kvinder, som investerer og gerne vil erfaringsudveksle. Det gjorde jeg – og det er virkelig end god måde at få bolden til at rulle på. Det er inspirerende at følge med i, og jeg fik i hvert fald en stor lyst til at være en del af aktionærklubben.

Efter en måneds tid at have læst på kloge kvinders spørgsmål og fif til aktiehandel købte jeg Moneypennys guide til at starte din egen pengemaskine, så skimmede jeg den. Herefter tog jeg mod til mig, for det stod mig klart, at jeg ikke ville kunne lære det hele på forhånd. Nu er det ikke mere end par uger siden, at jeg i en alder af 32 år købte min første aktie i et firma, som arbejder på at løse udfordringerne med vaginal tørhed uden brug af hormoner. Drømmen lever!

Det har overrasket mig, at det faktisk er sjovt at købe og eje aktier – og at det har ændret mit syn på verden. Jeg er med et trylleslag blevet meget mere interesseret i erhvervsnyhederne, og mit forhold til mine egne penge har også ændret sig. Jeg er begyndt at tænke mere over de penge, som bare går “op i røg”. Jeg vil gerne reducere mit forbrug på ligegyldigheder og sende flere penge over i en aktie-opsparing. Det gør, at jeg dagligt stiller mig selv spørgsmålet om balancen mellem forbrugsglæde nu vs. i fremtiden er rigtig. Det har overrasket mig, at det at eje en aktie i dag faktisk også giver mig en glæde – det er lidt en blanding af at spille lotto og lade store drømme leve – men faktisk være ansvarlig og tage ansvar for verden samtidigt. Det kan altså noget.

Alt dette er sket, selv om jeg ikke har investeret for noget særlig stort beløb. Jeg har købt enkelte aktier for 7.000 kr. og startet en månedsopsparing på 1500 kr. om måneden hos Nordnet.dk (du kan faktisk starte med helt ned til 500 kr. om måneden). Jeg tror faktisk, at nøglen til succes for mig og andre nybegyndere er at starte ud i det små. Fordi nu kan jeg øve mig uden at ærgre mig til døde, hvis alle pengene går tabt.

Jeg har ikke prøvet at realisere et afkast endnu, og der kommer sikkert til at gå nogle år endnu. Men det gør ikke så meget, for jeg er ikke for alvor motiveret af at lave penge (det kan nok godt blive et problem på lang sigt). Aktionærplanerne stammer udelukkende fra en feministisk målsætning om at ændre på, at kvinder investerer for lidt. Kvinders manglende investeringer medvirker til, at der opstår et øget indkomstgab mellem mænd og kvinder – ligesom det påvirker, hvilke virksomheder der får succes.

Money talks – og som aktionær får man mulighed for at vælge de virksomheder, som fremmer de sager, man selv tror på. Om det er grøn teknologi, mangfoldige ledelseslag eller produkter, der er målrettet til at hjælpe kvinder – så kan man komme med.

Hvis du lige som jeg ikke går specielt meget op i penge, så brug det til din fordel. Spring ud i det. Invester dine penge i stedet for at bruge dem udelukkende på mad, hus og gøgl. Det giver faktisk rigtig god mening – og det er både sjovere og lettere, end det lyder til.

ps. hvis der er nogle af jer, som er mere rutinerede aktionærer med nogle anbefalinger til en nybegynder, så send dem ENDELIG min vej.

6 Replies to “Voksen-frihed og en feministisk målsætning”

  1. Spændende! Jeg er også ved at tage mod til mig og komme i gang. Vil du fortælle, hvilke virksomheder du har investeret i?

    1. Hej Cecilie. Det kan du tro. Men opfat det ikke som et kvalitetsstempel. Jeg er vitterligt først lige startet. Jeg har aktier i: Fluoguide, peptonic medical, Novo nordisk, Vestas og Nordnet Inde fond Danmark. Så vil jeg også gerne snart have Ørsted aktier.

  2. Lækkert med den feministiske vinkel – den er et godt argument for at gøre noget mere. Jeg oprettede efter lang tids tilløb en månedsopsparing på Nordnet få dage før markedets coronanedtur startede. Det lagde en lille dæmper på min entusiasme, men den feministiske vinkel er sgu dejlig. Jeg vil også bruge mine penge i kampen mod vaginal tørhed!

  3. Sådan! Jeg har taget tilløb siden 2011, og tør næsten ikke tænke på, hvad jeg er gået glip af undervejs. Men jeg kom endelig igang i 2018, og har bygget en lille aktieportefølje, som jeg holder godt øje med. Det er nemlig sjaw 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *